top of page
  • Meltem Şakarcan (PCC;ACPC)

Kökler mi, Yollar mı?

Amin Maalouf’un ‘Yolların Başlangıcı’ kitabının ilk başlığıdır ‘Başlangıçlar’…

Kitabı okuyanlar bilirler kendisinin, ailesinin köklerini aramak üzere yollara çıkılan bir hikâye üzerine kuruludur kitap.

Hafızama kazınan giriş bölümünde ağaç ve kök metaforuyla geçmişe bağlı yaşamayı ‘kendi seçmediğimiz bir yolun kıyısında ölüp gideriz’ ifadesiyle anlatır.

‘Yol’ metaforunu ise ‘onların da bir başlangıcı vardır’ cümlesiyle başlayan şekilde tasvirini yaparak beni oldukça etkileyen giriş bölümünü tamamlar.

Kitap bir şekilde tekrar elime geçtiğinde altını çizdiğim bölümlere göz attım. Başlıkta ki soruyu önce kendime sonra da sosyal medya hesaplarım aracılığı ile arkadaşlarıma sordum. Cevap mı?

Gelin hep birlikte üzerinde düşünelim…

Kökler tabii ki ilk olarak aileyi çağrıştırıyor. Ancak bu kökler deneyimler, yaşanmışlıklar, hayattan öğrenilenler ile her gün daha da güçleniyor.

Ben bunları yazarken, siz de okuduğunuz ana kadar aslında köklerimizi derinleştirmekle meşguldük. Tam bu ana kadar yaşadığımız her dakika bizim köklerimizi sağlamlaştırıyor.

Bazılarımız bu sağlam köklere tutunarak durduğumuz yerde durmayı, bazılarımız bu köklerin gücünün farkında olarak ileriye doğru yol almayı tercih ediyor.

Kendimizin biraz farkına vardığımızda, çıkılan yolda ilerlerken her gün sağlamlaşan köklerin verdiği gücü görmek yerine, bunları bazen engel görerek ya da hepten görmezden gelerek ilerlediğimizde yola çıkmış gibi gözüksek de çıkmaz bir sokak içinde dönüp duruyoruz çoğu zaman.

İşte koçluk bakış açısı ve yaşam tarzını bana en çok sevdiren noktanın bu olduğunu altı çizili satırları okurken tekrar farkında vardım.

Her insanın kökleri farklı. Tıpkı aynı cins ağaçların bile köklerinin farklı olduğu gibi. Her insanın köklerinden aldığı güçle çıktığı ya da çıkmak istediği yollar da farklı.

İşte zaman zaman köklerden aldığımız göremediğimiz gücü görmemizi sağlayan bir süreç koçluk.

Tek şartı ise hangi yola çıkılacağına karar vermek…

Köklerinizin ve bunların getirdiği gücün farkında vararak, çıktığınız yolların açık olması dileklerimle…

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page